Verzorg je breigoed

Zo draag je zorg voor je breigoed

Mohair - Alpaca - Merino - Katoen

Doordat we werken met natuurlijke wolsoorten zal je niet vaak je breigoed moeten wassen. Heb je de indruk dat jouw breigoed toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is het meestal voldoende om je haarband, sjaal of trui even buiten in de lucht te leggen. Zo kunnen de natuurlijke oliën aanwezig in je breigoed hun werk doen door hun vezels zelf te 'wassen'. 

Zijn er vlekken en vuil te bespeuren, dan kan je je breigoed wassen. Hieronder geven we je graag de instructies stap voor stap. Door deze methode te volgen, verklein je de kans op gekrompen gebreide stuks aanzienlijk. Je breigoed zal er beter uitzien, doordat de vezels ververst worden en voller worden gemaakt. De kwaliteit en levensspanne van je breigoed gaat aanzienlijk omhoog. Oh en je kan deze methode ook gebruiken om je zelf gebreide truien te blocken. 

 

eucalan wolwas middel

STAP 1 | Laat in een schone spoelbak (van de keuken, de badkamer, ... daar waar je breigoed even kan weken)  lauwwarm water lopen. Voeg er 1/2 theelepel Eucalan* voor een volle spoelbak toe. 

STAP 2 | Leg je breigoed in het water en laat minstens 15 minuten weken. Zo kunnen de reinigingsmiddelen in de vezel dringen. Het vuil zal naar de bodem van de spoelbak zakken. Is je breigoed erg vuil, dan kan je het gerust een nachtje laten weken.

STAP 3 | Haal je breigoed uit de spoelbak en laat het water weglopen. Uitspoelen is niet nodig. Knijp voorzichtig het overtollige water uit je kledingstuk. Wring het breigoed niet uit (nooit trouwens!). 

breigoed weken

STAP 4 | Leg je breigoed plat in een grote absorberende handdoek, bijvoorbeeld een microvezelhanddoek. Rol de handdoek op. Zet eventueel wat lichaamsgewicht op de opgerolde handdoek om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. 

Stap 5 | Laat je kledingstuk plat drogen én uit de felle zon (bijvoorbeeld op het wasrek op een dikke handdoek). Heel belangrijk dat je het niet ophangt aan een wasrek, want dan zou het breigoed kunnen uitrekken. Net zoals haar, kunnen garens de vorm aannemen waarin ze worden gedroogd, daarom is het belangrijk je kledingstuk in niet geplooid te laten drogen, om kreuken te vermijden. 

 

*Eucalan is een natuurlijk, milieuvriendelijk biologisch afbreekbaar wolwasmiddel en bevat lanoline. We zijn er enorm fan van omdat je het niet hoeft af te spoelen en héél zuinig in gebruik is. Bestel het hier